Les na je afstuderen

Sinds september volg ik wat opfris lessen bij mijn eerste leraar van de vooropleiding op het conservatorium, Hans Scheepers. Van hem leerde ik de meeste technische basis van het vioolspel.

Nu kreeg ik de vraag van net afgestudeerde collega’s waarom ik überhaupt nog vioollessen zou nemen. Alsof je klaar bent met leren als je afgestudeerd bent?? Dan begint het pas!

Invloeden van buitenaf, samenspelen in kleinere ensembles en grote orkesten, het draagt allemaal bij in je verdere ontwikkeling. Maar die gouden studietijd van je helemaal kunnen storten op de verfijning van je eigen spel, dat komt nooit meer terug.

Toch moet je daar zo nu en dan tijd voor vrijmaken. Want in de hectiek van al het werken, komt de verfijning van je motoriek al gauw in het geding. Als je niet oplet sluipen er gewoontes en manieren in, die je spel niet ten goede komen.

Uiteraard kun je dit tot op zekere hoogte zelf. Maar een leraar of collega die je op dingen wijst met een open heldere blik en enige afstand, kan je soms bewust maken van de kleinste ongemakken waarmee je je eigen spel in de weg zit.

Dus je roept de hulp in van een leraar of collega en gaat weer braaf toonladders en etudes studeren. Niet omdat het moet voor één of ander examen, maar omdat je nu weet waarvoor die bepaalde etude goed is, dat maakt het studeren ervan leuk en andere moeilijke stukken worden weer gemakkelijker.

Op andere momenten heb je meer behoefte aan muzikale inspiratie en de ervaring van musici die al jaren op het podium zitten. Dan boek ik een reisje naar Londen voor een lesje bij Levon Chilingirian of ga naar een inspirerend concert, maak kamermuziek met inspirerende collega’s of heb heel af en toe het geluk een inspirerende dirigent tegen te komen.

Als kind was ik al heel leergierig. Dus mijn motto is en blijft: je bent nooit te oud om (bij) te leren!

dreamstime_l_23141032.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s